Zelfvertrouwen

Onzeker, Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen

Wat is zelfvertrouwen eigenlijk? Als je puur naar het woord kijkt, dan is het vertrouwen in jezelf. Dat vind ik een mooi uitgangspunt om naar zelfvertrouwen te kijken. Het is iets dat vaak gekoppeld wordt aan andere mensen. Of je maakt zelf de vergelijking, hoe goed ben jij in vergelijking met anderen? Of er wordt gekeken naar anderen in termen van, goh die is zo zelfverzekerd dat het bijna arrogant is. Herken je dat?

Vertrouwen in jezelf!

Ik wil met jullie naar zelfvertrouwen kijken los van anderen. Maar gewoon puur vanuit jezelf, naar jezelf kijken :). Als zelfvertrouwen gaat over vertrouwen in jezelf, dan vraagt dat ook dat je stilstaat bij jezelf. Wie ben je eigenlijk en waar sta je voor? Maar ook wat kan je dan allemaal?

Vanuit de maatschappij en onze opvoeding hebben we niet echt meegekregen dat je zo de focus bij jezelf legt. Dat je eens even lekker stil staat bij hoe goed je bent of bij wat je allemaal kan. Als je kijkt naar jouw schoolperiode en je werkende leven, dan draait dat voor een groot deel om presteren. Het vergrootglas zal liggen, of hebben gelegen, op de dingen die niet goed gaan. Alles wat wel goed gaat wordt vaak als normaal gezien en dat wordt toch een stuk minder belicht dan alle dingen waar je in kan verbeteren.

Die balans zou best anders mogen liggen! Ga eens bij jezelf na, hoe vaak krijg jij thuis of op je werk complimenten? En hoe vaak krijg je te horen dat iets anders of beter kan? En ga eens experimenteren met complimenten geven :)!
Maar goed nu dwaal ik af! Hoe zit het dan met het vertrouwen dat je in jezelf hebt, hoe ontwikkel je dat en hoe hou je dat vast? En moet het er eigenlijk altijd zijn?

Ontstaan van zelfvertrouwen en onzekerheid

Ik denk dat vertrouwen in jezelf begint met het accepteren van jezelf! Alles wat jij op dit moment bij je draagt aan eigenschappen, kwaliteiten en eigenaardigheden hoort bij jou. Dat is jouw pakketje. En er mogen best dingen zijn waarvan je denkt, goh dat is onhandig om te hebben en dat zou ik willen ontwikkelen. Maar het heeft zo weinig zin om je er tegen te verzetten of het weg te duwen!

Door alles wat je hebt meegemaakt en alle invloeden van buitenaf kan het lastig zijn om in jezelf te geloven! Misschien ben je gepest en draag je dat onzekere gevoel van toen nog met je mee. Maar onzekerheid of twijfel aan jezelf kan ook door minder opvallende momenten zijn ontstaan. Vaak ligt de oorsprong wel ergens in je jeugd, opvoeding, schoolperiode of vroege werkervaring. Er is iets gebeurd (groot of klein) dat zo’n indruk op jou heeft gemaakt dat het nu, onbewust, nog steeds in de weg zit. Door daar naar te kijken en te snappen dat het iets anders is dan wat er nu gebeurd, kan je die onzekerheid of twijfel aan jezelf naast je neerleggen!

Waar draait zelfvertrouwen om?

Zelfvertrouwen gaat over jezelf kwetsbaar opstellen, dat je mag zeggen dat je het niet zo goed weet of dat je hulp nodig hebt. Dat het je leuk lijkt (of juist niet) om die presentatie te geven, maar dat je het ook eng vind om voor die groep mensen te staan. Dat maakt je een sterk mens! Maar anderen gaan dat, met de beste bedoelingen, afzwakken. Och maar jij hoeft je toch nergens druk over te maken, dat kan je prima, enz… Maar waarom zegt iemand; pfff dat snap ik, het is ook hartstikke spannend! Heb je ergens hulp bij nodig?

Weten wie je bent

Zelfvertrouwen gaat over weten wie je bent en waar je voor staat en wat jouw hele pakketje is. Dat is dus inclusief alles wat je spannend of moeilijk vind en jouw twijfels. En inclusief alle andere dingen die je probeert weg te duwen of waarvan je eigenlijk wil dat ze er niet zijn.

Ik geloof niet dat er mensen zijn die alleen maar heel veel zelfvertrouwen hebben en nooit iets spannend of moeilijk vinden. Ook zij hebben momenten waarop ze het even niet weten. Of ze zijn er ontzettend goed in geworden dat allemaal weg te stoppen en zullen daar vroeg of laat alsnog mee geconfronteerd worden.

We leven nu in een maatschappij waarbij we vooral in aanraking komen met perfectie. Op social media leeft iedereen het perfecte leven en worden we gewezen op alles wat beter, sneller, slanker, duurder moet. We krijgen daardoor het gevoel dat er steeds meer van ons verwacht wordt. Niet alleen op werk, maar ook dat combineren met een gezin, het huishouden, sporten en goed gevuld sociaal leven.

Zelfvertrouwen is loslaten en accepteren

Zelfvertrouwen is voor mij; dat allemaal loslaten. Dicht bij jezelf blijven en dus weten wie je bent en wat jij wil! En daar jouw keuzes op baseren. Dus niet doen wat anderen van je verwachten maar doen wat jij van jezelf verwacht! Het is comfortabel zijn met wie je bent, dat je dingen spannend mag vinden, dat je onzeker mag zijn en dat je weet wie je bent, wat je kan en waar je voor staat!
Denk je nu: maar hoe doe ik dat dan? Als alles in onze maatschappij is ingericht op perfectie en kijken naar hoe anderen het doen, hoe blijf ik dan dicht bij mijzelf en waarom is dat zo moeilijk? Stuur mij dan gerust een berichtje, dan hebben we het daar samen eens over!

Care Tip!

Maak eens een lijst voor jezelf. Geef daarin antwoord op de vraag: “Als je weet dat alles mogelijk, dat jij alles kan en dat je niet wordt teruggefloten door dat kritische stemmetje, wat zou je dan allemaal gaan doen?” Ik ben heel benieuwd naar jouw lijst! Wil je die met mij delen, stuur mij dan een berichtje :)!

Leonie Cares komt naar je toe!

Dit was de eerste blog rond het thema zelfvertrouwen! De komende weken ga ik hier meer over vertellen, bijvoorbeeld over jouw eigenwaarde en welke tips ik heb voor meer zelfvertrouwen.

Wil je nog iets lezen over mijn vorige thema stress? Kijk dan even bij mijn vorige blogs!

Wil je zeker weten dat je niks gaat missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief voor een beetje Leonie Cares in je digitale brievenbus!

Volg je mij al op Instagram, Facebook of LinkedIn?

Liefs Leonie