Stress, de “why”

Stress

Waarom hebben we stress?

Waarom hebben we stress? De “why” als aftrap van de maand van stress! Niet omdat ik vind dat we meer stress moeten hebben. Of omdat ik hoop dat jullie nu door de corona maatregelen als bibberende gestresste hoopjes mens thuis zitten? Nee, natuurlijk niet!

Waarom vind ik het dan belangrijk om het hier over te hebben? Ik denk dat we te snel en te makkelijk wegwuiven dat we druk of stress ervaren. Dat we denken dat het erbij hoort, of dat je gewoon even moet volhouden, dat het wel weer over gaat. Gewoon schouders eronder, niet zo zeuren en door!

Dat is iets dat we met z’n allen doen en hebben gecreëerd, maar eigenlijk is het bullshit. Het zorgt ervoor dat we onze eigen grenzen overgaan, lichamelijke klachten krijgen en gewoonweg minder goed functioneren. Maar kleine aanpassingen kunnen zo’n groot verschil maken. Aangeven dat je hulp nodig hebt om die deadline te halen, of aan je partner vragen de boodschappen te doen zegt echt niet dat jij minder capabel bent. Maar gewoon dat het even niet alleen lukt. Niet meer of minder dan dat.

Maar daar zit gelijk het probleem! Wij koppelen dat wel aan dat gevoel van falen, het niet kunnen of oh wat zullen ze dan van mij denken. Terwijl we ook nog denken dat anderen dit niet zo ervaren en makkelijk alle ballen in de lucht houden. Ook bullshit! Iedereen worstelt hier mee of loopt hier tegen aan!

Dus hoe ga jij volgende keer om hulp vragen of nee zeggen, zonder een slecht gevoel over jezelf te hebben?

Wat is stress dan eigenlijk?

Stress is een automatische reactie van je lichaam. Bij dreigend gevaar gaan de alarmbellen af! Vroeger was dit ontzettend handig, de “fight or flight” reactie zorgde er voor dat je niet werd opgegeten door wilde dieren. Nu hoeven we niet bang te zijn voor loslopende wilde beren, maar zijn die alarmbellen nog wel handig als er een auto recht op je af komt die je even over het hoofd hebt gezien.

Stress is dus een natuurlijke reactie van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat je hartslag, ademhaling en bloeddruk omhoog gaan en dat jouw lichaam klaar is voor actie. Een beetje stress is dus zo erg nog niet. Dat zorgt er voor dat we misschien net iets alerter zijn of beter presteren.

Maar te veel, te lang of te vaak symptomen van stress ervaren is niet goed voor je. Dan heeft het ook effect op je spijsvertering, je keel knijpt samen, je krijgt koude handen en het zweet breekt je uit. Ga maar eens bij jezelf na. Ben je vaak uitgeput aan het einde van een dag? Of heb je vaak hoofdpijn of buikpijn? Slaap je slecht?

Waar maken we ons dan druk om?

Tegenwoordig wordt er veel van ons verwacht en hebben we hoge verwachtingen van onszelf. We hebben een veeleisende en drukke baan, sporten daarnaast graag, hebben een sociaal leven, een gezin. Er moet gezond gegeten worden, we willen een leuk huis, reizen en ook nog aan onze eigen ontwikkeling werken. En vaak willen we dit allemaal tegelijk en moet het ook allemaal goed gaan!

Nu denk je misschien, nou en! Dat kan allemaal prima, dat kan ik goed volhouden. Misschien is dat ook wel en misschien kan je ook al goed nee zeggen en aan jezelf denken als je merkt dat het je toch te veel wordt. Maar als je daar nog niet zo bedreven in bent dan kan het je op de lange termijn te veel worden. Dan voel je niet goed aan dat er te veel druk is of weet je niet goed hoe je dit moet bespreken. Misschien voelt het zwak om aan te geven dat je tijd voor jezelf nodig hebt of misschien ben je bang dat je niet aan de verwachtingen voldoet als je een keer nee zegt op je werk.

Care tip

Als je merkt dat je een volle agenda hebt of een goed gevulde to-do lijst. Kijk dan eens of je 1 ding kunt vervangen voor een blok tijd voor jezelf. Tijd waarin je iets gaat doen wat je leuk vind of wat jou ontspant!
Deze maand staat alles hier in het teken van stress! Vandaag heb ik het gehad over wat stress nou eigenlijk is. De volgende blog gaat over verschillende soorten stress en later deze maand heb ik het over hoe we stress kunnen herkennen en ook hoe we er mee om kunnen gaan!

Leonie Cares komt naar je toe!

Heb ik je aan het denken gezet met wat ik heb geschreven of was het al bekend? Merk je dat stress jou in de weg zit, maar vind je het lastig om een manier te vinden om er mee om te gaan? In een (online) Kort maar Krachtig sessie kijken we samen naar wat jou stress geeft en hoe je daar beter mee om kan gaan!

Zeker weten dat je die nieuwe blog niet gaat missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief voor een beetje Leonie Cares in je digitale brievenbus!

Volg je mij al op Instagram, Facebook of LinkedIn!

Liefs Leonie