Stress, de “hokjes”

Stress

Verschillende soorten stress

In de vorige blog heb ik jullie wegwijs gemaakt in de wondere wereld van stress. Dat het er misschien wel vaak en in veel situaties is. Dat het goed kan zijn, maar je ook in de weg kan zitten. Vandaag zal ik jullie helpen ordenen en gaat het over verschillende soorten stress!

Ik hou wel van een beetje structuur en overzicht ;). Dus als ik voor mijzelf kan bedenken wat voor soort stress ik ervaar, kan ik dat beter een plekje geven en kan ik beter bedenken hoe ik daar mee om kan gaan. Stress is ongetwijfeld op verschillende manier te categoriseren, maar ik heb drie verschillende soorten stress uitgekozen die bij mij iets raken.

Overbelasting

Dat is de eerste en deze klinkt misschien wel bekend. Je hebt te lang, te veel van jezelf gevraagd. Een periode achter elkaar lange dagen gemaakt. Of langere tijd werkzaamheden van een collega overgenomen omdat die het zo druk had of je moest thuis extra bijspringen. Je hebt het gevoel dat je verzuipt in de hoeveelheid werk en er komt geen eind aan jouw to-do lijstjes. Maar ook thuis, keer op keer ben jij degene die naast een drukke baan ook nog het huishouden moet doen.

Klinkt bekend? Wat houdt je dan tegen om dit te bespreken? Om te vragen of een collega je kan helpen, of een deadline verschoven kan worden? Of om thuis te vragen of iemand kan bijspringen?

Welke gedachten zorgen er voor dat je dit niet doet? En ben je net zo streng voor een ander als voor jezelf? Of mag een ander wel om hulp vragen?

Emotionele stress

Deze is gekoppeld aan life changing events. Het verlies van een dierbare bijvoorbeeld, maar ook een verhuizing of het wisselen van baan brengt deze emotionele belasting met zich mee. Jouw lichaam en jouw gevoel moeten wennen aan een nieuwe situatie, die nog gaan ontdekken en je eigen maken. Of je moet ergens afscheid van nemen en daar mee leren omgaan en dat een plekje geven. Afscheid nemen van een relatie (ook als je die zelf beëindigd), een vriendschap, een huisdier, maar ook een baan of een huis moet weer een plekje krijgen.

Als je dit herkent, geef jezelf dan de tijd om te wennen aan een nieuwe situatie, om op zoek te gaan naar die nieuwe balans.
Wees lief voor jezelf en leg jezelf niet op dat het van de ene op de andere dag allemaal normaal moet zijn!

Morele stress

De laatste van de verschillende soorten stress is morele stress. In mijn ogen is dit een stiekemerd. Het heeft er mee te maken dat je dingen doet die niet in lijn liggen met wie jij bent en waar jij voor staat, met jouw normen en waarden.

Als jouw leidinggevende jou vraagt iets op een manier te doen waar jij het niet mee eens bent dan ga je misschien het gesprek aan. De keer daarna denk je misschien, ach als jij het zo belangrijk vind dan doe ik het wel op jouw manier. En zo geef je stukje bij beetje iets van jezelf, van jouw eigen waarden weg. Je hebt het gevoel dat je er niet toe doet en dat jouw inbreng toch niet opgepakt wordt. Dat kan je best lang volhouden weet ik uit ervaring, maar het gaat wel aan je knagen. Het zorgt ervoor dat je jezelf uiteindelijk de vraag stelt of je jouw werk nog wel zo leuk vind. Het kan ook zitten in hoe iemand met jouw collega’s omgaat of de gehele sfeer op jouw afdeling.

Maar ook thuis kan dit een rol spelen. Hoe vaak laat je iets gebeuren van jouw partner waar je het eigenlijk niet mee eens bent? Of ben jij degene die zich in een vriendschap altijd schikt naar wat de ander wil doen. Misschien zeg je nog wat jij eigenlijk had willen doen, maar daar wordt dan geen aandacht an besteed. Ach, het is ook niet zo belangrijk denk je dan. Maar als dit keer op keer gebeurd, gaat ook dit aan je knagen!

Sta eens stil bij hoe vaak je iets doet waar je het stiekem niet mee eens bent. Spreek je dat uit of hou je dat voor jezelf? En wanneer doe je dat wel of niet?

Acuut of chronisch?

Om de verschillende soorten stress dan compleet te maken kun je nog onderscheid maken tussen acute stress en chronische stress. Acuut is van korte duur en kan zelfs spannend en uitdagend zijn. Je merkt het vaak op omdat het nieuw is. De kans is klein dat het veel schade aanricht en je kunt hier vaak goed mee (leren) omgaan.

Chronische stress sleep je elke dag met je mee en wordt alleen maar groter in plaats van dat het afneemt. Bijvoorbeeld bij financiële problemen, vastzitten in een vervelende baan of een ongelukkige relatie. Het put je uit en heeft grote effecten op jouw gezondheid!

Care Tip

Ga eens na bij jezelf, als je stress ervaart in welke “hokje” kun je het dan plaatsen? Als het hoort bij overbelasting, vraag dan om hulp. Zorg ervoor dat je meer lucht krijgt door taken te delegeren of tijd voor jezelf te plannen. Een kwartier rust is meer dan niks, dus dat is ook winst!

Als je in het hokje emotionele stress zit, geef jezelf dan tijd om te wennen aan een nieuwe situatie of afscheid te nemen van iets.
Gun jezelf tijd en ruimte en praat er met mensen in jouw omgeving over!

Voor die laatste kan ik je alleen maar meegeven; luister naar jezelf. Wat wil jij, wat vind jij belangrijk en hoe vaak krijgt dat ruimte? Zijn er specifieke mensen of situaties waarin dat niet gebeurd? Wat zegt dat je dan? Hoe kan jij met kleine stapjes meer ruimte gaan innemen en meer van jezelf laten horen?

Leonie Cares komt naar je toe!

Heb ik je geholpen met ordenen of heb je alleen nog maar meer vragen gekregen? Wil je meer weten over hoe je om kunt aan met die verschillende soorten stress, stuur mij dan een berichtje!

Volgende keer ga ik het hebben over de effecten van stress! Wat zijn die alarmbellen en waaraan merk je nou eigenlijk dat je gestresst bent?

Zeker weten dat je die nieuwe blog niet gaat missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief voor een beetje Leonie Cares in je digitale brievenbus!

Volg je mij al op Instagram, Facebook of LinkedIn?

Liefs Leonie