De stress signalen
Vandaag wil ik met jullie kijken naar de signalen van stress.
Ik heb het eerder met jullie gehad over waarom we stress hebben en welke soorten stress ik belangrijk vond om met jullie te delen. Vandaag dus aandacht voor de signalen die kunnen wijzen op stress. Er is misschien al het één en ander voorbij gekomen, maar alles onder elkaar maakt toch altijd net wat meer impact!
Wat zijn dan die alarmbellen?
Merk jij het op als je stress ervaart en één of meerdere van deze signalen zich voordoen? Neem je het dan serieus of schuif je het weg met “het is maar een beetje hoofdpijn”. Of “ik ben een beetje somber” en “ik heb gewoon slecht geslapen”?
De signalen van stress op een rijtje:
– Snel boos of gefrustreerd – Slecht slapen – Snelle en hoge ademhaling – Moe – Somber – Hoofdpijn – Nek- en rugklachten – Je gaat bepaalde situaties vermijden – Concentratieverlies – Minder zin in seks |
– Gespannen kaken – Sneller emotioneel – Vergeetachtig – Maagklachten – Sneller verkouden en grieperig – Angstig – Ongezonder leven – Bij langdurige stress kans op burn-out of hart- en vaatziekten |
Reality check? Of gaat dit niet over jou?
En, ben je geschrokken of denk je “ach, zo’n vaart zal het wel niet lopen”. Lastig! Ik ben de laatste die hier paniek wil zaaien, maar ik raad je wel aan om scherp te zijn op deze signalen. Het gevaarlijkst is het als het geleidelijk gaat en je uiteindelijk niet meer beter weet dan dat je altijd moe bent of hoofdpijn hebt. Je persoonlijkheid kan veranderen, je bent niet meer de vrolijke en gezellige vriend of vriendin maar degene die altijd een beetje knorrig is.
Ken je het verhaal van de kikker in een pan met water op het vuur? De temperatuur veranderd zo geleidelijk en de kikker past zich aan. Die kikker heeft uiteindelijk niet door dat hij dood gekookt wordt tot het te laat is. Wat ik hierboven probeer uit te leggen is een beetje hetzelfde. Het kan zo langzaam en onopgemerkt gaan. Je hebt het pas door als je lichaam aangeeft dat het echt niet meer verder kan.
Hoe ging dat bij mij?
Ik denk dat ik ze op 1 of 2 na wel allemaal kon afvinken net voordat ik in mijn burn-out terecht kwam. Niet dat ik het door had hoor! Een druk leven zorgde daar wel voor. Niet alleen maakte ik lange werkdagen, ik trainde daarnaast 5 of 6 dagen en had ook nog eens genoeg sociale verplichtingen. Tijd om stil te staan bij dat ik vaak hoofdpijn had, altijd moe (logisch met die planning) en vaak chagrijnig was had ik niet.
Bij de huisarts kreeg ik tabletjes tegen maagpijn of ik nam eens een weekje vrij om “op te laden”. Maar ik veranderde niks aan de oorzaak en ging weer vrolijk verder zoals altijd. Terugkijkend naar de tijd voor mijn burn-out kan ik ook oprecht zeggen dat ik mijzelf geen leuk mens vond. Ik kon gruwelijk scherp uit de hoek komen, bewust. Om mensen op afstand te houden en ze te kwetsen. Ook was ik vaak chagrijnig en was ik er goed in om op een negatieve manier om aandacht te vragen.
Spoiler alert: het is allemaal goed gekomen, ik ben nu extreem likeable, huggable, heel vrolijk en natuurlijk gewoon algeheel cute ;)!
Signalen van stress worden vanzelf alarmbellen
Uiteindelijk trekt je lichaam zelf aan de bel en als je al deze subtielere hints niet door hebt dan komen de grote alarmbellen. Zomaar vanuit het niets kon ik ook ineens niets meer. Ik kreeg letterlijk de ene voet niet meer voor de andere en kon alleen maar zitten en huilen. Dat was raar! Maar daar ben ik ook weer uit opgekrabbeld. Deels door professionele hulp en deels door mijn eigen vindingrijkheid.
Als je hier meer over wil weten, of als je herstellende bent van en burn-out en je kunt hulp of een luisterend oor gebruiken, stuur mij dan vooral een berichtje!
Ben ik nu bang voor stress of een nieuwe burn-out?
Hell no! Het mooie van mijn leven na mijn burn-out is dat ik nu opmerk wat er in mijn lijf gebeurd. Ik merk op als ik spanning ervaar, ik merk op als ik slecht slaap of hoofdpijn heb. Dat was wat ik vroeger normaal noemde. Ik wist niet beter dan dat die gevoelens er waren. Nu weet ik dat die er niet horen te zijn, nu weet ik hoe “normaal” of “neutraal” voelt. En dus weet ik ook hoe het voelt om gespannen te zijn, dat merk ik op en dan kan ik er iets aan doen!
Of ik dingen nu niet meer spannend vind, nooit meer hoofdpijn heb of slecht slaap, uhh nee hoor! Dat heb ik zeker nog wel :), en in deze opstartfase van mijn bedrijf zelfs best vaak! En dat ik het allemaal weet te herkennen betekent ook niet dat ik er blij mee ben of dat ik er geen last meer van heb, maar ik kan wel op tijd aan de bel trekken en heb door wanneer iets te veel is of wanneer ik hulp nodig heb!
Care Tip
Als je 1 keer in de maand eens hoofdpijn hebt of slecht slaap dan hoeft er niks aan de hand te zijn. Maar sta stil bij deze signalen als ze vaker voorbij komen! Luister naar je lichaam en vraag jezelf af waarom je slecht hebt geslapen of hoofdpijn hebt of waarom je somber bent. Wat zou dan de oorzaak zijn en wat zou je er aan kunnen doen?
Sta eens stil bij de signalen van stress die ik heb beschreven. Vraag jezelf af of je hier wel eens last van hebt, of misschien meer dan wel eens. Heeft het een fysieke oorzaak of kan het door stress en spanning komen? Weet je zelf wat er achter zit of kun je daar achter komen?
Ga dan voor jezelf na hoe je deze stress of spanning zou kunnen verlagen! Begin met goed voor jezelf zorgen. Zorg er voor dat je goed eet (en nee echt niet alleen maar groenten en gember thee), maar ook regelmatig en met aandacht. Beweeg! Een klein wandelingetje buiten of rondjes om de tafel tijdens het nieuws tellen ook! Creëer momenten voor jezelf in je agenda, deel met iemand wat je in de weg zit en probeer het niet weg te stoppen.
Leonie Cares komt naar je toe!
Klinkt het allemaal makkelijk wat ik hierboven zeg, maar zijn voor jou de bergen nog te hoog? Zie jij de ruimte niet om meer tijd voor jezelf te maken of vind je het lastig om het met iemand te delen?
Stuur mij een berichtje! Ik luister graag naar je en samen kunnen we er voor zorgen dat je in het vervolg zelf met deze spanningen om kunt gaan! We gaan niet voor een quick-fix waardoor je een volgende keer weer met de handen in het haar zit. Ik hou er van om jou tools mee te geven zodat je er in het vervolg zelf iets aan kan doen!
Volgende keer ga ik het hebben over het leren herkennen van de signalen. Hoe kan je daar dan mee omgaan?
Zeker weten dat je niks gaat missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief voor een beetje Leonie Cares in je digitale brievenbus!
Volg je mij al op Instagram, Facebook of LinkedIn?
Liefs Leonie