Stress, de “herkenning”

Stress

Signalen van stress (leren) herkennen

Lekker dan! Hele verhalen over waarom we stress hebben, welke soorten er zijn en wat het effect is! Maar hoe ga je de signalen van stress herkennen? Kun je dat leren?

Hoe ga je leren stilstaan bij de signalen die je eerst niet opmerkte. Is dat een kwestie van gewoon doen of kan je jezelf daar een beetje in trainen?

Mindful?

Nu gaan er zeker een paar mensen vlekken in de nek krijgen, maar mindfulness kan helpen! En nee nu hoeven jullie niet allemaal in kleermakerszit, in een bewierookte ruimte te gaan zitten mediteren! Rustig maar :). Het gaat om het opmerken, het waarnemen en herkennen van signalen van stress. Hoe voelt spanning dan en waar zit dat in je lijf. Opmerken dat die hoofdpijn er toch wel vaker is dan je dacht.

Voor mij is mindfulness stil staan bij wat er allemaal in jezelf en om je heen gebeurd. Het is eigenlijk niets anders dan nieuwsgierig zijn, ook naar wat je voelt. Dingen opmerken en daar bij stil staan. Dat is de eerste stap in de signalen van stress herkennen. Klinkt niet slecht toch? Toch zal het mensen ook ongemakkelijk maken, want je komt ook de niet leuke dingen en gevoelens tegen. Normaal lopen we daar graag en snel bij vandaan, maar als je er bij stil kan staan kan je er misschien wat van leren.

Wat daarbij heel belangrijk is, is lief zijn voor jezelf! Als je merkt dat je ergens spanning bij ervaart, dat je dan niet tegen jezelf zegt dat je je niet zo moet aanstellen. Accepteer dat je je nu zo voelt en vraag je af wat je er mee kunt doen.

Schrijf, vertel, knutsel of schilder het eruit

Schrijf eens voor jezelf op wat stress met jou doet! Ik het kader van leren herkennen van deze signalen van stress is het handig om te weten: hoe voel je je met stress en zonder stress. Wat denk je dan en wat voel je? Ben je niet van de pen en papier, maak dan notities op je telefoon, dikke kans dat je die altijd bij je hebt! Maar je kunt natuurlijk ook voicememo’s opnemen!

“Huiswerk”
Ga eens een dag lang bijhouden hoe je je voelt! Schrijf op wanneer je je gestresst voelt, wat zorgt ervoor dat je je zo voelt, hoe voelt die stress en welke gedachten heb je dan?

Benoem dan eens welke gebeurtenissen of situaties er voor zorgen dat je gestresst raakt. Is dat werk of ook jouw relatie of geld of iets anders?

Inzicht in deze punten kan je helpen om er mee om te gaan! Als je weet welke situaties voor jou stress veroorzaken of als je jouw signalen weet te herkennen, dan is de eerste stap al gezet!

Wat zijn jouw patronen?

Inzicht hierin helpt bij het herkennen van de signalen van stress!

Kijk ook eens naar hoe je nu omgaat met die stress? Ga je meer roken of drinken? Trek je je terug en vermijdt je sociale uitjes? Neem je niet meer de moeite om voor jezelf te koken en weten ze bij de snackbar op welke dag je wat wil eten? Ook dit geeft je meer inzicht en gaat je helpen om stressvolle situaties, gebeurtenissen en signalen beter te leren herkennen.

We leren onszelf bepaalde mechanismen of patronen aan om met bepaalde situaties of gebeurtenissen om te kunnen gaan. Die helpen ons om overeind te blijven als we het even moeilijk hebben en toch vinden dat we door moeten gaan. Sommige van die patronen draag je al heel wat jaren met je mee, want wat ooit werkte zal toch nog steeds wel werken? Dat is dus de vraag! Het wil niet zeggen dat iets wat 5 jaar geleden goed werkte dat nog steeds doet. Vraag jezelf eens af of jouw manieren om om te gaan met stress nog wel zo effectief zijn. Wat levert het je op en wat kost het je? En waarom blijf je het doen als het niet (meer) voor je werkt?

Care Tip

Als je de opdrachten hebt gedaan en je hebt opgeschreven hoe je je voelt, welke situaties jou stress bezorgen en wat je dan denkt. En je hebt vervolgens ook gekeken naar het gedrag dat je normaal in die situaties vertoont. Misschien ga je iets uit de weg, schuif je dingen voor je uit, je trekt je terug of gaat keihard werken.

Als je dat allemaal in kaart hebt gebracht, denk dan eens na over hoe je er op een andere manier op zou kunnen reageren. Hoe zou jouw ideale situatie eruit zien? Hoe ziet de ideale situatie eruit waarin je die stress niet hebt, wat doe je dan en wat denk je dan? Welke stappen (kleine stappen!) kun je zetten om daar te komen?

Als je hier allemaal mee aan de slag gaat, dan kun je niet alleen de signalen van stress herkennen, je kunt ook al de stappen zetten om hier op een andere manier mee om te gaan!

Leonie Cares komt naar je toe!

Ik ben benieuwd waar je mee komt! Wat er allemaal op jouw lijstje staat! Kom je iets tegen waar je het over wil hebben? Kan je een duwtje in de goede richting gebruiken, wil je even sparren of gewoon een luisterend oor? Stuur maar een berichtje! In een éénmalige Kort maar Krachtig sessie kunnen we kijken naar jouw patronen en hoe je die kunt doorbreken!

Volgende keer komen dan eindelijk de lang verwachte en door iedereen naar uitgekeken tips! Misschien niet voor een compleet stressvrij leven, maar wel voor gezond omgaan met stress leven ;)!

Zeker weten dat je niks gaat missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief voor een beetje Leonie Cares in je digitale brievenbus!

Volg je mij al op Instagram, Facebook of LinkedIn?

Liefs Leonie