Eigenwaarde

Nieuw, Zelfvertrouwen

Eigenwaarde een must voor zelfvertrouwen!

Eigenwaarde is iets geks. Als ik je vraag; Vind jij jezelf de moeite waard? Dan zal je waarschijnlijk met een dikke JA antwoorden. Maar als ik doorvraag zullen we waarschijnlijk met een verdrietige nee eindigen.

Wat is eigenwaarde dan eigenlijk en waarom is het vaker niet dan wel?

Eigenwaarde, minder waard, ondergeschikt, afhankelijk van…

Dat is raar toch? Maar als ik je vraag; Hoe makkelijk of hoe vaak zet jij jezelf op de eerste plek? Dan zal jouw antwoord waarschijnlijk zijn dat je eerst aandacht geeft aan de mensen om je heen. Dat je pas aandacht geeft aan jezelf als je weet dat het met iedereen goed gaat of dat je een ander hebt geholpen. Dat gaat ook over eigenwaarde!

Hoeveel doet de mening van een ander jou? Hoe erg raakt die jou?
En wat doe je er mee? Leg je die makkelijk naast je neer of pas je jouw mening daardoor aan en ga je andere keuzes maken en ander gedrag laten zien?

Zelfs als ik je vraag hoe het gaat met jouw eigen kritische stemmetje, zal het antwoord zijn dat die jou naar beneden haalt en negatieve dingen zegt. Dat je daardoor dingen niet doet of durft, dat je niet op de voorgrond durft te treden of je mening durft te geven. Want wat zullen anderen anders van je denken of over je zeggen? Dat je niet die ene stap durft te zetten, want het zal je toch niet lukken. Ook dan denk je eigenlijk;
Ik ben niet de moeite waard.

Deze voorbeelden gaan allemaal over jezelf minder belangrijk maken. Het zijn momenten waarop jij jezelf ondergeschikt maakt aan een ander en jezelf wegcijfert. Soms maak jij jezelf ook afhankelijk van een ander. Dan heb je goedkeuring of bevestiging nodig om je goed over jezelf of jouw keuzes te voelen.

Zo erg is het niet hoor…

Maar ik hoor je nu ook denken; zo erg is het toch niet, dat rekening houden met een ander? Of iets over hebben voor een ander? Zeker niet! Alleen wel als je daardoor stukjes van jezelf weggeeft. Want dat is wat je doet. Je schuift stukjes van wie jij bent en wat jij eigenlijk wil aan de kant voor een ander.

Eigenlijk zeg je tegen jezelf; ik ben minder waard dan die ander. En dat doe je (waarschijnlijk) onbewust en vaker dan je in eerste instantie denkt.

In mijn vorige blog over zelfvertrouwen kwam ik tot de conclusie dat zelfvertrouwen gaat over dat allemaal loslaten. Dicht bij jezelf blijven en dus weten wie je bent en wat jij wil! En daar jouw keuzes op baseren. Dus niet doen wat anderen van je verwachten maar doen wat jij van jezelf verwacht! Het gaat over comfortabel zijn met wie je bent, dat je dingen spannend mag vinden, dat je onzeker mag zijn en dat je weet wie je bent, wat je kan en waar je voor staat! Blij zijn met jezelf, jezelf serieus nemen en jezelf de moeite waarde vinden. De moeite waard om wel jouw mening te geven of voor jezelf te kiezen of te doen wat jij belangrijk vind!

Als jij nu makkelijk of automatisch jouw focus bij andere mensen legt in plaats van bij jezelf, dan denk je nu misschien; hoe doe ik dat dan, luisteren naar wat ik zelf wil?

Reflecteren kun je leren!

Ik denk dat je dat het beste kunt doen door vaker te reflecteren. Jezelf vragen te stellen als, was dit echt wat ik wilde, hoe voelt het als ik doe wat ik eigenlijk niet wil of als iemand iets zegt dat mij raakt. Wat gebeurt er als ik naar die kritische stem luister, hoe voel ik mij dan en wat als ik iets anders zou geloven?

Soms moet je je eerst bewust worden van de onprettige gebeurtenissen en gevoelens voor je die kunt omzetten naar de positieve en prettige! Dat is lastig en ongemakkelijk en daar ga je jezelf tegenkomen… Dikke kans dat je nu denkt: “leuk Leonie, maar ik wil alleen maar unicorns en rainbows en ik wil niet bij die narigheid stilstaan”.

Dan zeg je eigenlijk tegen jezelf dat er delen van jou niet mogen zijn. Dat die er niet bij horen en dat die niet goed genoeg zijn. Nare gevoelens horen er namelijk ook bij. Het gebeurt nou eenmaal dat je een keer niet happy bent, dat je een ellendig gevoel hebt en dat je onzeker bent. Door dat weg te stoppen probeer je een deel van jezelf weg te stoppen en te negeren. Jouw uitgangspunt moet zijn dat jij er toe doet! Dat jij mag zijn zoals je bent met alles wat daarbij hoort! Dat is jouw eigen waarde.

Eerst wordt het lelijker, dan wordt het mooier

Ik geloof erin dat je dat eerst moet toelaten, moet erkennen als: “hee dat hoort ook bij mij”. Pas als jij jezelf accepteert met jouw hele pakketje, kun je stilstaan bij de dingen die je wil ontwikkelen of waar je in wil groeien. Want pas dan heb je door hoe dat voelt en wat het met je doet. Dan kun je ook makkelijk de stap maken naar hoe je wil dat het voelt. Hoe blijer jij met jezelf bent en hoe belangrijker jij jezelf vind, hoe duidelijker je kunt voelen wat jij zelf wil en of je jouw eigen grenzen over gaat of bent gegaan.

Pfffoe, heb ik je nu? Klinkt het logisch?
Ik hoor je gelijk denken: “okee, dan ga ik meer reflecteren… hoe ga ik dan mijn gedrag veranderen. En als ik reflecteer, raakt het mij dan ineens niet meer”?

Ik heb dit al eerder gezegd en ik zal het nog heel vaak gaan zeggen, maar kleine stapjes!
Dat reflecteren is super! Het gaat je dan nog steeds raken, maar het gaat je ook laten nadenken over hoe het eruit zou moeten zien. Van daaruit kun je gaan nadenken over hoe je de situatie eigenlijk zou willen en wat j kunt doen om daar te komen.

Care Tip!

Ga dat eens opschrijven. Hoe is de situatie nu, hoe reageer je, wat doet het met je en hoe zou de ideale situatie eruit zien (hou dat dicht bij jezelf, want je hebt geen invloed op anderen). En bedenk dan eens welke (kleine) stapjes er mogelijk zijn om bij die gewenste situatie te komen.

Hoe kleiner de stapjes, hoe groter de kans op succes. En hoe groter jouw succes, hoe makkelijker het wordt om jouw nieuw aangeleerde gedrag uit te breiden :)!

Leonie Cares komt naar je toe!

Dit was de tweede blog rond het thema zelfvertrouwen en eigenwaarde! Wil je mijn blog over zelfvertrouwen nog eens lezen, check die hier! De komende weken ga ik meer vertellen over wat je eigenlijk allemaal al in huis hebt en zal ik mijn tips delen voor meer zelfvertrouwen.

Wil je nog iets lezen over mijn vorige thema stress? Kijk dan even bij mijn vorige blogs!

Wil je zeker weten dat je niks gaat missen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief voor een beetje Leonie Cares in je digitale brievenbus!

Volg je mij al op Instagram, Facebook of LinkedIn?

Liefs Leonie